MB1: 1e Klasse start 2e seizoenshelft 2018-2019

Door ons kampioenschap in de 2e klasse in het najaar van 2018, komen we in de 2e helft van het seizoen uit in de 1e klasse. Hierdoor komen we alleen maar teams tegen waartegen we zelf goed moeten spelen om te kunnen winnen. Dit is inmiddels duidelijk geworden in de eerste 3 wedstrijden die we inmiddels hebben gespeeld.

VC Heerlen MB1:

De eerste wedstrijd uit bij VC Heerlen begonnen we goed aan de wedstrijd. Onze tegenstander was een goed team en de wedstrijd ging gelijk op in de eerste set. Maar door ons goede spel en een aantal goede servicepunten van Nikol achter elkaar, konden we een voorsprong nemen die uiteindelijk ervoor zorgde dat we de set konden binnenhalen (25-22). Maar duidelijk was wel dat als we de tegenstander niet onder druk hielden en gemakkelijke ballen speelden ze een goede aanval hadden die we moeilijk konden stoppen. In de 2e en 3e set kwam dit duidelijk naar voren. We hadden onvoldoende druk in de service en speelden vaak te gemakkelijke ballen, waardoor ze gemakkelijk hun spelverdeler konden bereiken en konden scoren met hun aanval. Hierdoor kwamen we achter te staan met 1-2 in sets ( 2 keer 13-25).

We wisten dus wat we moesten doen. VC Heerlen geen gemakkelijke ballen geven. Dit lukte weer goed in de 4e set en hierdoor kwamen wij beter in ons spel. Heerlen moest steeds vaker gemakkelijke ballen terugbrengen en hierdoor kwamen wij weer toe aan de aanval en scoorden we. Ook de service liep weer, waardoor we een aantal keer een serie punten konden maken. De 4e set was voor ons 25-20.

Eigenlijk gingen we hiermee door in de 5e set en halverwege stonden we 3-4 punten voor. Dit hielden we vast tot 14-11. Inmiddels was het herenteam dat ook speelde klaar met hun wedstrijd en ze kwamen langs de kant staan om natuurlijk hun eigen ploeg te steunen. Hierdoor werd het onrustig aan onze kant en na een foute pass en nog één was de durf weg. We speelden gemakkelijke ballen over het net en daar wisten zij wel raad mee. Gevolg was 5 punten op rij voor Heerlen en we verloren de set met 14-16. Helaas met 2-3 verloren.

VC Jokers MB1:

Op naar Maastricht voor de tweede wedstrijd van deze competitie. VC Jokers bleek al tijdens het inspelen en inslaan een geducht team. Lange meiden met een goede aanval. Allemaal een goede service. Dit kwam duidelijk naar voren in de wedstrijd. Het was aan ons om iets te verzinnen, want puur op volleybalkwaliteit gemiddeld over het team waren zij beter dan ons. Het was dus zaak om de zwakheden te vinden. In de eerste twee sets lukte ons dat niet goed. Dit resulteerde in twee duidelijke sets voor Jokers.

In de 3e set kwamen we beter in ons spel. We wisten hen wat meer onder druk te zetten door de moeilijke ballen van onze kant (waarop we niet konden aanvallen) niet meer gemakkelijk over het net te spelen, maar achter in de hoeken. Tevens gingen we beter variëren in de aanval door de bal op de 3 meter in het midden te leggen. Hierdoor werd er aan de kant van Jokers ook minder gemakkelijk gescoord. We liepen uit naar een redelijk ruime voorsprong van een punt of 4-5. Maar aan het einde van de set leek het wel alsof Jokers een tweede versnelling vond. Hun spel werd beter, ze serveerden heel goed en zette ons onder druk. Hierdoor werden er veel directe punten gemaakt door hen en als we dan eens de kans kregen om te scoren dan lukte het niet. De voorsprong smolt als sneeuw voor de zon en nu kwamen wij onder druk te staan. Helaas lukte het ons niet om hieronder uit te komen en liepen ze over ons heen en wonnen de set met 25-22.

We gaven in de wissel naar de 4e set aan dat we beter in de wedstrijd zaten dan de eerste twee sets, en dat we met vertrouwen voor die voor die 4e set moesten gaan. Eigenlijk was de 4e set een kopie van de 3e set. Wederom liepen we uit naar een ruime voorsprong en opnieuw kon Jokers zich oprichten en het omdraaien. We zagen het gebeuren, maar waren helaas niet bij machte om het om te draaien, ondanks de inzet van onze kant.

Soms moet je erkennen dat de tegenstander gewoon beter is en daarom terecht heeft gewonnen. Toch zijn we ook tegen dit soort teams niet kansloos als we geloven in onszelf. 100% inzet tonen en slim proberen om de tegenstander onder druk te zetten. Ook goede teams zijn kwetsbaar als je goed kijkt waar de ruimtes liggen in het veld. Bij een 3-2-1 systeem is dat midden op de 3 meter voor de tikbal en achterin de hoeken. Weet je daar steeds weer de bal te spelen als je niet zelf kunt aanvallen middels een smash dan zorg je in elk geval dat ze geen gemakkelijke ballen krijgen en dan is alles mogelijk.

VC Limac MB1:

De eerste thuiswedstrijd van de 2e seizoenshelft was tegen VC Limac MB1. Tegen dit team hadden we voor start van het seizoen een oefenwedstrijd gespeeld van 3 sets en 2-1 gewonnen. We wisten dus dat we kansen hadden. Door een blessure moesten we helaas Laura missen en daarnaast had D1 de steun van Maud de Loo nodig vanwege een aantal afmeldingen. Met 7 speelsters begonnen we aan de wedstrijd.

In de eerste set was al duidelijk wat ook in de oefenwedstrijd bleek. VC Limac is een taaie tegenstander waartegen je moeilijk tot scoren komt. Ze hebben heel veel ballen terug, waardoor het belangrijk is dat je zelf secuur speelt en de ballen goed bij de spelverdelers komen, zodat we kunnen aanvallen. Tevens is een goede servicedruk van belang.

De service liep helaas niet goed in de 1e set. Veel foutservices aan onze kant. Toch bleven we steeds dicht bij elkaar liggen wat betreft de stand in de set. We bleven in de set, omdat we toch manieren vonden om te scoren en omdat Limac soms wel wat foutjes maakte. Een spannende set werd afgesloten met winst (26-24).

De 2e set lukte het ons om de service wat te verbeteren, maar ons spel was te wisselvallig. Soms kwam de pass niet goed bij de spelverdelers, waardoor we geen aanval konden opbouwen, dan weer waren de setups niet goed genoeg. Limac speelde ook slim door af en toe de bal goed te plaatsen, kort achter het blok of diep achterin. Zij maakten in de set gewoon iets minder fouten dan wij en behaalde de setwinst (21-25).

In de 3e set waren we echt volledig aan elkaar gewaagd en waren er een aantal lange ralleys, omdat beide teams niet echt een aanval konden opzetten. In deze ralleys was Limac net iets beter dan ons. Als we echter de bal bij de spelverdelers kregen en we konden aanvallen dan waren wij weer iets beter. De set was super spannend en we kregen ook setpunten, maar uiteindelijk verloren we set toch met 26-28.

Dit was natuurlijk een domper, maar winst was nog steeds mogelijk. We gingen er dan ook voor in de 4e set. Ook deze set was weer spannend, maar we kregen de wisselvalligheid niet uit ons spel. VC Limac bleek gewoon beter in staat om te gaan met de omstandigheden en liep op het einde uit naar een voorsprong van 5 punten. Op 20-24 kwamen we nog terug tot 22-24, maar verder niet helaas. Hierdoor verloren we de wedstrijd met 1-3 terwijl de ploegen eigenlijk heel erg aan elkaar gewaagd waren.

Ontzettend jammer, maar hier zullen we ook weer van leren. Op naar de volgende wedstrijd tegen de koploper Hornerhof/HHC MB1 over 2 weken.

Meisjes B1

Ga terug